OMARTA ZİRAAT MÜHENDİSLİK DAN. SAN. VE LTD. ŞTİ.
Tarım sektöründe 1990 yılından beri özellikle bitki koruma konuları ile ilgil çalışmalar yapmakta olan Omarta firmasının kurucuları, bu süreç içersinde “ENTEGRE” mücadelenin tüm alanlarında tecrübe ve birikim sahibi olmuşlardır. Bu birikim biyolojik mücadele, biyoteknik mücadele, mikrobiyal savaşım ve kimyasal mücadele konusunda ağırlık kazanmıştır. Tarım ilaçları sektörünün ihtiyaçları noktasında farklı firmalardan gelen iş taleplerini 2010 yılından bu yana hem laboratuvar hem de arazi şartlarında karşılamaya çalışan bizler, iş taleplerinin belirli bir noktaya ulaşması sonucunda gerek üniversitemizin değişik birimlerinin tavsiyesi gerekse de bazı önde gelen uluslararası firmaların tavsiyesi üzerine 2021 yılının yaz aylarında Çukurova Üniversitesi TeknoKENT bünyesinde “OMARTA” firmasını kurmak üzere ilk başvurumuzu yapmışızdır. Aynı yılın Kasım ayında ise “OMARTA ZİRAAT MÜHENDİSLİK DAN. SAN. VE LTD. ŞTİ.” kuruluşunu tamamlayarak, ulusal ve uluslararası boyutta yerli ve yabancı firmalara hizmet vermeye başlamıştır.
OMARTA bu süreç içerisinde gerek uluslararası boyutta gerek yerel boyutta onlarca firmaya değişik etken maddelerin ruhsatlandırılmasında, ilaçların doz belirlenmesinde, LD50-LD90 belirlenmesinde, firma hedeflerine bağlı kalarak bölgede zararlı bir türün farklı bölgelerdeki popülasyonlarının bir etken maddeye karşı direnç düzeylerinin ortaya konulması çalışmalarında, farklı karışımların sinergisit etkilerinin ortaya konulmasında, Ar-Ge aşamasında olan ilaçların biyolojik etkinliğinin ölçülmesinde veya bu ilaçların yan etkilerinin zararlı popülasyonda bulunan faydalı böceklere yan etkilerinin araştırılması gibi bir çok konuda çalışmalar tamalamış ve çalışmayada devam etmektedir.
İnsanoğlunun özellikle 18. yüzyıldan sonra sanayide ortaya koyduğu gelişmler 20. yüzyılda bazı çevre ve gıda güvenliği gibi sorunların ortaya çıkmasına sebep olmuştur. İklim değişikliği ve çevresel bozulma bu sorunların önde gelenlerinden olup aynı zamanda Avrupa ve Dünya için varoluşsal bir tehdittir.
Bu zorlukların üstesinden gelmek için Avrupa Birliğinin “Green Deal” veya Türkçe olarak “Yeşil Mütabakat” isimiyle anılan ve Türkiye’nin de taraf olduğu hedefler , AB’yi kaynakları verimli kullanan, çevreci ve rekabetçi bir ekonomiye dönüştürmeyi amaçlamaktadır.
Her geçen gün artan dünya nüfusu 8 milyar gibi rakamlara ulaşmıştır 8 milyar dünya nüfusunun beslenmesi tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi ile gerçekleşecektir. Dünyadaki gelişmiş ülkelerde özellikle 2000 yılı sonrasında tarımda sürdürülebilirlik ve yeşil tarım kelimesinin kullanılmasındaki sebep kullanılan tarım ilaçlarının doğaya vermiş olduğu tahribatıdır. Çünkü tarım ilaçları sürdürebilir tarım için gerçek bir sorundur bu sebeple pek çok ülke için çevre ile uyumlu, insan ve hayvan sağlığını tehdit etmeyen, sıfır emisyon yaratan “Sustainable Agriculture” veya “Sürdürülebilir Tarım” pek çok devlet ve toplum için hedef haline gelmiştir. OMARTA’nın temel hedeflerininde birisi olarak tanımlanabilecek bu durum firmanın kuruşuş felsefesinin temel direğidir.
OMARTA yaratıcılığın, gelişmeyi destekleyen en temel kaynak olduğunun farkındadır. Bu kaynağı desteklemek için tecrübe ve imkanlarını kullanmaktadır. Bu noktada cesur adımlar atarak, yaratıcı ürünleri girişimciliğimizle hayata geçiririz. Bu ürünleri hayata geçiriken tüm paydaşlarımızla kurduğumuz ilişkilerde daima dürüstlüğü ve samimiyeti firmamızın vazgeçilmez temel direkleri olarak kabul ederiz. Yürütülecek her çalışmada, gerçekleştirdiğimiz her denemede ve verdiğimiz her türlü saha veya laboratuvar hizmetlerinde öncelikle müşterilerimizin hedeflerini gözetir, onlara daima en iyi sonuçları sunmak için çalışırız. Bu sonuçlara ulaşmak için verinin gücüne inanırız. Kaliteli veri üretir, veriyi doğru analiz eder, bu analize dayalı akılcı sunumlar yaparız. OMARATA, çalışanlarından, yaptığı işlerden ve yaşadığımız dünyadan sorumlu olduğumuzun bilincindedir.
OMARTA, bu noktada sorumluluğunu alır ve tüm adımlarını bu bilinçle atan bir firmadır.
Anadolu ilk tarım devriminin gerçekleştiği topraklardır. Tarımda makinalaşma ve birim alandan daha çok ürünün hedeflendiği 16-17. yüzyılda yaşanan ikinci tarım devrimi ise ingiltere merkezlidir. II. Dünya Savaşı sonrası ortaya çıkan ve günümüzde de hala hedefleri doğrultusnda pek çok kurum ve kuruluşum çalışmalarına devam ettiği Norman Borlaug babası olarak kabul edildiği “Green Revoluarion” 3. tarım devrimi olarak bilinmektedir. Gübre, tarım ilaçları ve büyükbaş besi yetiştiriciliğinde yaşanan gelişmeler ve daha çok alanın tarıma açılması vb.gelişmeler artan dünya nüfusunu beslemiş fakat bazı sorunlarıda beraberinde getirmiştir. Yürütülmekte olan şu anki tarım sistemin sürdülümez olduğu insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından ciddi sorunlar ortaya koyduğu bu sorunlar nedeniyle daha farklı alanlarda ve şekillerde yaşadığımız dünyayı tehdit eden bir duruma ulaştığımız geniş bir grup tarafından kabul edilmektedir. BU noktada 21. yüzyılın başında kullanılmaya başlanan Sürdürülebilir Tarım yani “Sustainable Agriculture”anahtar kelimelerden bir olmuştur. Avrupa Birliği yayınladığı “Green Deal” yeşil mütabakat ile AB’nin sera gazı emisyon azaltım hedefi 2030 için en az %50 olurken iklim değerlerine ilişkin mevcut her yasayı gözden geçirmek ve ayrıca döngüsel ekonomi, bina yenileme, biyoçeşitlilik, çiftçilik ve yenilikçilik konularında yeni yasalar çıkarmaktır. Avrupa birliğin koyduğu bu hedeflere taraf olan Türkiye Cumhuriyetin’de bu hedefler doğrultsunda çalışmayı hedeflemiştir.
OMARTA sahip olduğu bu bilinç ile sürdürülebilir tarım ve yeşil mütabakat da bitki koruma çözümlerine odaklanmış bir firmadır. Bu odak doğrultusunda insan, hayvan ve çevre sağlığını ön plana çıkaracak uygulamları geliştirrmek, var olanları test etmek, bunların bulunduğu ortamdaki canlılara karşı yan etkilerini ortaya koymak, biyoteknik savaşım gibi daha çevreci çözümler üretmek vegibi konularda türk ve dünya tarımına hizmet etmeyi misyon edinmiş bir firmadır.
Vizyonumuz
Müşterilerimizin Bitki Koruma sorunlarında sürdürülebilir bir yaşam için en çok güvendiği, sorularına cevap bulduğu bir araştırma ve geliştirme yapan çözüm merkezi olmak.
Bu sayfada OMARTA soru Cevaplarını görmektesiniz.
OMARTA ZİRAAT MÜHENDİSLİK DAN. SAN. VE LTD. ŞTİ. Çukurova Üniversitesi TeknoKent Bünyesinde faliyet gösteren Prof. Dr. Serdar SATAR tarafından kurulan bir araştırma ve geliştirme şirketidir.
OMARTA İnsan, hayvan ve çevre sağlığını düşünerek tarımda sürdürülebilirliği hedef edinmiş bitki koruma sorunlarına çözüm üretmek isteyen tüm ulusal veya uluslararası firma veya biryelere hizmet vermektedir.
OMARTA’da her genç ziraat mühendisi adayı veya ziraat mühendisi kendini geliştirmek için gönüllü olarak firma imkanları ve kuralları dahilinde çalışabilir.
OMARTA sahip olduğu tecrübe ve imkanlarla Bitki koruma sorunlarına karşı insan, hayvan ve çevreye duyarlı çözümlerin üretilmesinde katkı sağlamayı hedeflemiştir.
“Bitki Koruma” demek, tarımımda tohum seçiminden ekimine, onun yetiştirilip sulanmasına ve hasat edilip soframıza gelene kadar yani topraktan çatala kadar tüm safhaları kapsayan demektir.
Tüm çalışmalarımız firma istekleri doğrultusunda saha veya laboratuvar olarak farklı ortamlarda yürütülmektedir.
- Deneme ilacının atılması
- İlaç karışımının hazırlanması
- İlaçlma yapılmış cam plakalar
- İlaçlama kulesine ilacın enjekte edilemesi
- Parazitoit deneme ünitesine besin uygulmasının yapılması
- Phyllocoptruta oleivora bioassay denemesinden bir kare
- Phyllocoptruta oleivora bioassay denemesinden bir kare
- Phyllocoptruta oleivora bioassay denemesinden bir kare
- Arazi şartlarında yürütülen bir denemede turuncgil agaclarinin ilaclanmasi