trende

Biyolojik Etkinlik Çalışmaları

15.12.2020
437
Biyolojik Etkinlik Çalışmaları

Tarım ve Orman Bakanlığı tebliğlerine göre Türkiye Cumhuriyeti’nde tarım İlaçlarının (Bitki Koruma Ürünü) ruhsatlanması için ürünün yaygın olarak yetiştirildiği iki bölgede biyolojik etkinliğin çalışılması şarttır. Çalışmalar ise Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM)’nün yayınlamış olduğu standart ilaç deneme metotlarına göre yapılmalıdır. OMARTA sahip olduğu tecrübe le bitki koruma ürünlerinin biyolojik etkinliklerinin ortaya konulması için uzun bir süredir bu çalışmaları Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayınladığı standartlarına uygun olarak  yürütüp, raporlamaktadır. Omarta, bu hizmetleri gerek zararlılara karşı gerekse besin cezbedici tuzaklar ve cinsel cekici feromon gibi farklı ürünlerin ruhsatlanmasındaki tecrübesini ülkemiz tarım kuruluşlarına sunmaktadır. 

Türkiye’de Bitki Koruma Ürünü ruhsatlandırılması, formülasyon tiplerine bağlı kalınarak çalışmalara yürütülmektedir. Yayınlanmış Mevcut yönetmeliğe göre, üç farklı ruhsatlandırma söz konusudur. Bunlar;

a) Formülasyona bağlı etken (aktif) madde itibariyle yeni bir tarım ilacı ruhsatlandırılması işleminde etken madde, ilk defa Türkiye’de ruhsatlanması planlanıyor ise o maddenin, çevreye etkileri, gıdalarda ve sulardaki kalıntısı, toksikolojik ve faydalı faunaya etkisi, ile memliler üzerinde mutajenik, teratojenik (kalıtsal bozulmalar) ve onkolojik zaraları üzerine, kimyasal ve fiziko-kimyasal özellikleri hakkındaki raporlar Tarımve Orman Bakalığına sunulacak raporda yer almak zorundadır. Bunun yanında  kullanılmasını istenilen bitkideki zaralıya karşı, en az iki farklı o ürünün yaygın olarak yetiştirildiği bölgede, eğer seralarda da kullanılması isteniliyor ise, bir adet de serada olmak üzere üç adet biyolojik etkinlik denemeleri ile o üründeki kalıntı raporlarının Tarım ve Orman Bakanlığa İlaç daire başkanlığına sunulması gerekmektedir. Incelemelerden geçen yeni etken madde eğer sonuç olumlu ise o aktif maddeyi içeren bitki koruma ürünü ülkede kullanımı için ruhsatı verilir. Bu ruhsat sistemine “Aktif Madde itibarıyla yeni bir formülasyonu Ruhsatlandırılması” adı verilmektedir

b). Etiket genişlemesi adıyla bilinen önceden ruhsatlandırılmış olan bir tarım ilacının etiketine farklı bir bitkide aynı zararlıda veya yeni bir zararlıya karşı aynı bitkide yeni bir tavsiyenin bitki koruma ürün etiketine ilave edi

lmesi işlemidir. Bu işlemde var olan bir ürün üzerine ise zararlı üzerine biyolojik etkinlik denemesinin yaptırılması, eğer ürün farklı ise de bu çalışmaya ilaveten kalıntı çalışmasınında yapılarak Tarım ve Orman Bakanlığana verilmesi gerekmektedir.

c) Daha önce ruhsatlandırılmış bir etken madde ve formülasyonunun başka firma tarafından tuhsatlandırılması yani Emsalden ruhsatlandırmadır. Ülkemizde tarım ilacı üretim sektörü genellikle bu ruhsat sistemi üzerinden Bitki Koruma Ürünlerini ruhsatlıyabilmektedir.Bu Ruhsat sisteminde etken maddenin ticari koruma yani patent süresi dolmuş olmalıdır. Yani ruhsatlanması planlanan etken maddenin üzerindeki ticari koruma kalkıp, üretilebilip emsalden ruhsat sistemine bağlı kalınarak tekrar kendisi için ruhsatlamasıdır.

 

Bu işlemler 27885 sayılı ve 25 Mart 2011 tarihli Resmi Gazete’ ye bağlı ve daha sonra yapılan değişikliğin yayınlandığı 29871 sayılı ve 28 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete lere bağlı kalınarak yürütülmektedir.

 

Fotoğraf Galerisi:

 
 
 
 

 

 

 

Bu sayfada OMARTA soru Cevaplarını görmektesiniz.

 
OMARTA ZİRAAT MÜHENDİSLİK DAN. SAN. VE LTD. ŞTİ. Kimdir?
 

OMARTA ZİRAAT MÜHENDİSLİK DAN. SAN. VE LTD. ŞTİ. Çukurova Üniversitesi TeknoKent Bünyesinde faliyet gösteren Prof. Dr. Serdar SATAR tarafından kurulan bir araştırma ve geliştirme şirketidir.

 
OMARTA kimlere hizmet vermektedir?
 

OMARTA İnsan, hayvan ve çevre sağlığını düşünerek tarımda sürdürülebilirliği hedef edinmiş bitki koruma sorunlarına çözüm üretmek isteyen tüm ulusal veya uluslararası firma veya biryelere hizmet vermektedir.

 
OMARTA’da gönüllü çalışabilir misiniz?
 

OMARTA’da her genç ziraat mühendisi adayı veya ziraat mühendisi kendini geliştirmek için gönüllü olarak firma imkanları ve kuralları dahilinde çalışabilir.

 
OMARTA’nın hedefleri nelerdir?
 

OMARTA sahip olduğu tecrübe ve imkanlarla Bitki koruma sorunlarına karşı insan, hayvan ve çevreye duyarlı çözümlerin üretilmesinde katkı sağlamayı hedeflemiştir.

 
OMARTA sadece bitki koruma sorunları ile mi ilgilidir?
 

“Bitki Koruma”  demek, tarımımda tohum seçiminden ekimine, onun yetiştirilip sulanmasına ve hasat edilip soframıza gelene kadar yani topraktan çatala kadar tüm safhaları kapsayan demektir.

 
OMARTA nerede araştırma ve geliştirme yapmaktadır?
 

Tüm çalışmalarımız firma istekleri doğrultusunda saha veya laboratuvar olarak farklı ortamlarda yürütülmektedir.

İletişim Formu

    Ziyaretçi Yorumları

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.