trende

Arazide yan etki çalışmaları

15.12.2020
378
Arazide yan etki çalışmaları

Tarım ilaçlarının çevre ve doğal yaşama karşı oluşturduğu etkileri en aza indirmek için 2000’li yıllardan beri gerek Avrupa birliği gerekse Türkiye pek çok yeni kural ve düzenleme getirmiştir. Bu düzenlemelere uymayan yüzlerce ilaç ise son 20 yılda yasaklanmıştır. Düzenlemelerin gerek kalıcı hale gelmesi gerekse Avrupa birliğinin ortaya koyduğu “Green Deal” veya Ülkemizde “Yeşil Mütabakat” olarak bilinen hedeflere ulaşmak için Tarım ve Orman Bakanlığı bazı düzenlemeler yapmıştır.

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı TAGEM‘in bir kolu olan Bitki Sağlığı Araştırmaları Dairesi Başkanlığı tarafından yayınlanan tebliğe göre laboratuvar çalışmalarında faydalı organizmlara etkisi toksik olan etken maddeler arazi şartlarında toksik olduğu faydalıya karşı yan etki çalışmalarının yapılması zorunludur. Bu organizmalar Chilocorus bipustulatus L. (Coleoptera: Coccinellidae), Anagyrus pseudococci (Hymenoptera: Encyrtidae) ve Amblyseius swirskii Athias-Henriot (Acarina: Phytoseiidae)’dır.

Çalışmaların İki farklı bölgede yürütülmesi gerekmektedir. Her bir çalışma beş tekerrür üzerinden kurulmakta uygulamda ise toksik, karşılaştırma ve ruhsatlaması istenilen etken madde olmak üzere üç farklı karaktere sahip tesadüf blokları deneme desenine göre yapılmaktadır. Her bir tekerrür ise 9 ağaçtan oluşmaktadır. Bu nedenle bu tip çalışmaları firmamız OMARTA doğal dengenin korunduğu fazla kimyasal uygulamasına sahip olmayan bahçelerde yürütmektedir. Çalışmalar, Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Bitki Sağlığı Araştırmaları Dairesi Başkanlığı tarafından yayınlanan Pestisitlerin Faydalı Organizmalara Standart Yan Etki Deneme Metotları (2019-Rev. 22.02.2019)’na göre yürütülmektedir.

 

 
Hizmet Özellikleri
  • Denemelerin kurulacağı bahçe çalışma öncesi takip edilmektedir,
  • Deneme uluslararası standartlarda (IOBC) kurulmaktadır,
  • Hedef alınan faydalı türler tanılanmaktadır,
  • Deneme kurumundan (-1. Gün), 28. güne kadar haftalık sayım yapılmaktadır,
  • Çalışmalar profösyönel bir takım tarafından yürütülmektedir.
 
 
 

Bu sayfada OMARTA soru Cevaplarını görmektesiniz.

 
OMARTA ZİRAAT MÜHENDİSLİK DAN. SAN. VE LTD. ŞTİ. Kimdir?
 

OMARTA ZİRAAT MÜHENDİSLİK DAN. SAN. VE LTD. ŞTİ. Çukurova Üniversitesi TeknoKent Bünyesinde faliyet gösteren Prof. Dr. Serdar SATAR tarafından kurulan bir araştırma ve geliştirme şirketidir.

 
OMARTA kimlere hizmet vermektedir?
 

OMARTA İnsan, hayvan ve çevre sağlığını düşünerek tarımda sürdürülebilirliği hedef edinmiş bitki koruma sorunlarına çözüm üretmek isteyen tüm ulusal veya uluslararası firma veya biryelere hizmet vermektedir.

 
OMARTA’da gönüllü çalışabilir misiniz?
 

OMARTA’da her genç ziraat mühendisi adayı veya ziraat mühendisi kendini geliştirmek için gönüllü olarak firma imkanları ve kuralları dahilinde çalışabilir.

 
OMARTA’nın hedefleri nelerdir?
 

OMARTA sahip olduğu tecrübe ve imkanlarla Bitki koruma sorunlarına karşı insan, hayvan ve çevreye duyarlı çözümlerin üretilmesinde katkı sağlamayı hedeflemiştir.

 
OMARTA sadece bitki koruma sorunları ile mi ilgilidir?
 

“Bitki Koruma”  demek, tarımımda tohum seçiminden ekimine, onun yetiştirilip sulanmasına ve hasat edilip soframıza gelene kadar yani topraktan çatala kadar tüm safhaları kapsayan demektir.

 
OMARTA nerede araştırma ve geliştirme yapmaktadır?
 

Tüm çalışmalarımız firma istekleri doğrultusunda saha veya laboratuvar olarak farklı ortamlarda yürütülmektedir.

İletişim Formu

    Ziyaretçi Yorumları

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.